Komeet C/2023 P1 (Nishimura) werd op 11 augustus 2023 ontdekt door amateur-astronoom Hideo Nishimura. De komeet zal zijn perihelion (het perihelium is het punt dat het dichtst bij de zon gelegen is in de baan van een planeet of ander object dat zich in een baan om de zon bevindt. Objecten met een elliptische baan hebben behalve een perihelium ook een aphelium, het punt waar de baan de grootste afstand tot de zon bereikt.) passeren op 18 september 2023, op een afstand van 34 miljoen kilometer van de Zon (of 0,23 Astronomische Eenheden).

C/2023 P1 (Nishimura) is een nieuwe komeet die in augustus 2023 is ontdekt door de Japanse amateur-astronoom Hideo Nishimura. De komeet komt van de Oortwolk, een gebied van ijs en stof dat zich ver buiten ons zonnestelsel bevindt. C/2023 P1 (Nishimura) zal op zijn helderst zijn op 17 september 2023. Op deze dag zal de komeet zichtbaar zijn met het blote oog aan de avondhemel. De beste tijd om de komeet te zien is kort na zonsondergang. Vanaf het noordelijk halfrond moet je de komeet zoeken in het sterrenbeeld Maagd.

Hoe vind ik C/2023 P1 (Nishimura)?
Als je C/2023 P1 (Nishimura) wilt vinden, kun je een sterrenkaart gebruiken of een app op je telefoon downloaden. Er zijn ook veel websites die je kunnen helpen om de komeet te vinden.

Kijk bijvoorbeeld op de app of website van Starwalk
Of kijk op Skylive.

Print Friendly, PDF & Email

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie