Astronomen hebben een nieuwe komeet ontdekt. De komeet heeft de naam C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) gekregen. Het bijzondere aan deze komeet is dat in oktober 2024 zijn dichtste nadering tot de zon (het perihelium) heeft. Vroege schattingen wijzen erop dat de helderheid van de komeet rond magnitude 0 zou kunnen zijn op het moment van het perihelium. Het perihelium is het punt dat het dichtst bij de zon gelegen is in de baan van de komeet. Magnitude 0 is net zo helder als de helderste sterren aan de hemel. Dat wil zeggen dat de komeet dan zo helder is dan hij kan wedijveren met de helderste kometen ooit gezien. We noemen als voorbeeld de kometen Hyakutake (1996) en Hale-Bopp (1997). Mocht komeet Tsuchinshan-ATLAS inderdaad zo helder worden dan kunnen we in oktober 2024 een geweldig spektakel aan de sterrenhemel verwachten.

Maar, zoals met alle kometen, is het belangrijk om in gedachten te houden dat ze rotsen van ijs, gas en stof zijn die vaak niet aan de verwachtingen voldoen. Het kan dus zo maar zijn dat de helderheid tegen valt. Desondanks is het een geweldige ontdekking en er wordt uitgekeken naar de dichtste nadering van de komeet tot de Zon en zijn zichtbaarheid aan de sterrenhemel.

De ontdekking van de komeet vond plaats op 22 februari 2023 door de Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS)-telescoop in Zuid-Afrika. De komeet werd echter ook onafhankelijk ontdekt op foto’s gemaakt op 9 januari 2023 door waarnemers van Purple Mountain in China. Dit leidde tot de naam Tsuchinshan-ATLAS. Toen de komeet werd ontdekt, was het nog 7,3 astronomische eenheden (AU) van de zon verwijderd en was de helderheid magnitude 18. 1 AU is 150 miljoen kilometer.

Waar is de komeet nu?
Voorlopige analyse van zijn baan suggereert dat komeet elke 80.660 jaar een baan rond de zon voltooit. Vanaf maart 2023 bevindt de komeet zich tussen de banen van Saturnus en Jupiter. Huidige berekeningen tonen dat de komeet op 13 oktober 2024 het dichtst bij de Aarde in de buurt komt en rond die tijd het beste te zien is. Een leuk weetje; de snelheid van de komeet bedraagt 290.664 per uur of 80,74 km per seconde.

Op deze website kun je precies zien waar de komeet nu is.

Vanaf wanneer kunnen we de komeet zien?
Hij is vanaf begin juni 2024 te zien door telescopen. In augustus is hij even niet te zien, vervolgens passeert hij het perihelium (het dichtst bij de zon) op 28 september 2024. Dan begint de komeet met het blote oog zichtbaar te worden. Waarnemers met een onbelemmerd zicht op de oostelijke horizon kunnen de komeet tijdens het perihelium zien, en dan begint de komeet zijn indrukwekkende staart te ontwikkelen.

De ontwikkeling van een mooie staart is een mogelijkheid omdat de komeet een stuk dichter bij de zon zal staan dan de planeet Venus. De komeet staat zo dicht bij de Zon dat de komeet tijdens het perihelium langs de baan van de planeet Mercurius scheert. De nabijheid van de Zon brengt echter een risico met zich mee voor kometen, de komeet kan uit elkaar vallen.

Echter als de komeet het perihelium overleeft, zal hij dicht bij de oostelijke horizon zijn tijdens zijn dichtste nadering tot de aarde. Het goede nieuws is dat de komeet na het perihelium de volgende nachten steeds hoger aan de hemel komt te staan aan de westelijke hemel. Hij is daardoor gemakkelijk te zien.

Dichtstbijzijnde benadering van de Aarde.
De dichtste nadering tot de Aarde is op 13 oktober 2024. Op dat moment zou de komeet helder genoeg kunnen zijn om magnitude -0,2 te bereiken. De weerkaatsing van zonlicht op het stof en het ijs kan het licht in onze richting versterken, waardoor het aanzienlijk helderder wordt, tot magnitude -5. Dat wil zeggen, als het de nadering met de Zon overleeft.

Het pad van komeet C/2023 A3.
Nadat de komeet het dichtst bij de Zon is gekomen, passeert het tussen de Aarde en de Zon, waardoor het moeilijk te zien is. Begin oktober zal de komeet aan de ochtendhemel verschijnen in de buurt van de sterrenbeelden Hydra en Krater. De komeet is dan te zien aan de avondhemel en door de sterrenbeelden Slang en Slangendrager gaan.

Print Friendly, PDF & Email

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie