Komeet C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) verdween enkele weken geleden uit beeld voor visuele waarnemers toen hij te dicht bij de zon kwam om te worden gezien. Het was dus afwachten of de helderheid van de komeet zou toe nemen. Zou hij zijn tocht bij de Zon overleven of zou hij uit elkaar vallen. De komeet bleef wel zichtbaar voor satellieten. We wisten dat de komeet op het zuidelijk halfrond aan de ochtendhemel weer moest opduiken zo rond half september. Als de komeet niet te zien zou zijn of zwakker zou zijn dan voorspeld dat zou dat slecht nieuws zijn. Maar we hebben goed nieuws: Tsuchinshan-ATLAS is alive and kicking! Hij is inmiddels gezien en gefotografeerd door verschillende waarnemers op het zuidelijk halfrond. Op het moment van dit schrijven is de helderheid van de komeet magnitude 3.5 (bron: http://astro.vanbuitenen.nl/comet/2023A3).
Wat gaat er gebeuren?
- Het beste scenario. De komeet blijft zich ontwikkelen en blijft helderder worden en zal ook vanuit Europa met het blote oog te zien zijn. Dit zal zijn vanaf begin oktober. Voorzichtige scenario’s spreken al van een komeetstaart van 20 graden aan de hemel. 20 graden is de breedte van een gespreide hand op armlengte afstand. Mocht dit gaan gebeuren dan is het echt een grote komeet en kan hij zich meten met de grote kometen uit het verleden zoals Hale-Bopp in 1996.
- In het ergste geval zou de komeet uit elkaar kunnen vallen terwijl hij rond de Zon draait, waardoor alleen een stofwolk achterblijft en ons de aanblik van een zeer aantrekkelijke komeet aan onze hemel wordt ontzegd. Zeg maar doei Tsuchinshan-ATLAS. Dat lijkt nu echter niet te gaan gebeuren we denken dat hij zijn tripje langs de Zon zal overleven.
- Hij overleeft zijn passage rond de Zon intact maar de staart ontwikkeld zich niet waardoor er maar een vaag object te zien zal zijn. Leuk voor in de telescoop en voor fotografen maar meer ook niet
Nu is het dus nog even afwachten hoe de komeet zich zal ontwikkelen. Het kan nog alle kanten op.
Op de website van Gideon van Buitenen staat een fraai interactief kaartje waarop je precies kunt zien waar de komeet zich bevindt in zijn reis om de Zon. Op de websites the Sky Live en Stellarium Web kun je zien waar je de komeet aan de sterrenhemel kunt vinden. Dan moet hij natuurlijk wel zichtbaar zijn vanuit Nederland.
Zichtbaarheid vanuit Europa
De komeet is het beste zichtbaar aan de westelijke avondhemel vanaf 12 oktober tot eind november, hoewel de helderheid tegen die tijd aanzienlijk zal zijn afgenomen. Voor 11 oktober is de komeet niet waarneembaar. De beste periode om de komeet te zien is rond 21 oktober, wanneer deze hoger aan de hemel zal staan.
Mocht de komeet goed te zien zijn dan zal de Cosmos Sterrenwacht in Lattrop Twente extra geopend zijn om dit spektakel te bekijken. De openingstijden zijn z.s.m. te lezen op de website van de sterrenwacht.
No responses yet