Er is, na Tsuchinshan-ATLAS, afgelopen week nog een nieuwe komeet ontdekt die momenteel voor opwinding zorgt onder astronomen. Deze komeet heeft nog geen naam en wordt voorlopig aangeduid als “A11bP7I,”. A11bP7I is een zogenaamde zonnescheerder, wat betekent dat hij dicht langs de zon zal scheren. Er is een kans dat de komeet eind oktober of begin november erg helder wordt. De komeet heeft nu al een helderheid van magnitude 11 met een groene coma en een korte staart.
De baan van A11bP7I doet sommige experts denken aan de beroemde komeet Ikeya-Seki, die in 1965 zo helder werd dat hij overdag zichtbaar was. Hoewel A11bP7I niet zo helder lijkt te worden, verwacht Qicheng Zhang van het Lowell Observatory dat de komeet begin november alsnog een indrukwekkend schouwspel kan opleveren, mits hij de nadering van de zon overleeft. Hij kan dus ook zomaar uit elkaar vallen.
Net als Ikeya-Seki is A11bP7I een Kreutz-zonnescheerder, een fragment van een grote komeet die zo’n 2000 jaar geleden uiteenviel. Hoewel de meeste van deze fragmenten klein zijn en uiteenvallen wanneer ze dicht bij de zon komen, zou A11bP7I een uitzondering kunnen zijn.
Spannende tijden dus!
No responses yet